Hypertensie, onstekingen en IgG antistoffen.

Hypertensie (HT) is wereldwijd de belangrijkste vermijdbare oorzaak van voortijdige sterfte en ongeveer elke derde persoon lijdt aan hypertensie (1). Op de lange termijn beschadigt hoge bloeddruk belangrijke organen zoals het hart, bloedvaten, de hersenen en de nieren. Gevolgziekten zoals myocardinfarct, beroerte, perifere arteriële occlusieve ziekte, netvliesbeschadiging of nierbeschadiging zijn het gevolg van de beschadigde bloedvaten veroorzaakt door hoge bloeddruk.

Ontsteking is een kenmerk van hypertensie en er zijn steeds meer aanwijzingen dat chronische ontsteking van lage kwaliteit bijdraagt ​​aan hart- en vaatziekten (HVZ), waaronder HT (2-5). Endotheliale disfunctie, oxidatieve stress, cytokines, tolachtige receptoren, ontstekingsmaskers en darmmicrobioom werken op een complexe en ingewikkelde manier samen (6). Het verminderen van ontstekingen draagt ​​daarom bij tot een succesvolle preventie en beheersing van hypertensie. Systemische ontsteking kan ook worden veroorzaakt door voedsel. Eiwitten of van eiwitten afgeleide verbindingen die in voedsel voorkomen, kunnen de immuunrespons van het lichaam activeren. Het immuunsysteem neemt voedseleiwitten of afgeleide verbindingen als immunogenen en genereert voedsel specifieke IgG-antilichamen, die zich binden aan voedseldeeltjes en vervolgens een ontstekingsreactie induceren, die kan leiden tot verschillende symptomen of ziekten, waaronder hypertensie. Continue en herhaalde consumptie van dezelfde voedingsmiddelen die IgG-gemedieerde overgevoeligheidsreacties veroorzaken, kunnen dus stille ontstekingen bevorderen en in stand houden. IgG-gemedieerde voedselovergevoeligheid kan daarom een ​​trigger zijn voor medicijnresistente hypertensie. In een recente studie met hypertensieve patiënten werd aangetoond dat hypertensie correleerde met hogere waarden voor IgG en IgA en lagere waarden voor IgM (7).

Een ander belangrijk onderzoek, uitgevoerd met Imupro, vergeleek twee groepen kinderen (zwaarlijvige versus normaal gewicht kinderen). Bloedmonsters werden getest op voedsel-specifieke IgG-antilichamen en het inflammatoire marker C-reactieve eiwit (CRP). De zwaarlijvige groep had twee en een half keer de IgG-antilichamen tegen bepaalde voedingsmiddelen in vergelijking met de kinderen in het normale gewichtsbereik. Ze hadden ook drie keer de niveaus van CRP dan de normale gewichtsgroep. De overmaat aan IgG-voedselantigenen werd geassocieerd met de dikte van het intima-medium, een pre-atherosclerotische schade, die een ontsteking gerelateerde oorzaak is van secundaire hypertensie. Voedsel specifieke IgG-antilichamen bleken nauw geassocieerd te zijn met lage graad systemische ontsteking en gecorreleerd met verhoogde systolische bloeddruk (8). Verdere studies wijzen op het verband tussen CRP als de belangrijkste ontstekingsmarker en verhoogde IgG-antilichamen:

Zwaarlijvige proefpersonen met IgG-positieve anti-Saccharomyces cerevisiae-antilichamen (ASCA) hadden zowel hogere CRP-waarden als lichaamsvetmassa (9).

Onderdrukking van darmontsteking en herstel van darmbarrière leidt tot verminderde door voedsel geïnduceerde immuun responsen en ontsteking (10).

De serum CRP-marker was gecorreleerd met voedsel specifieke IgG’s en ziekteactiviteit bij patiënten met spondylitis ankylopoetica (11).

Bij de ziekte van Crohn was een hoge CRP-waarde gecorreleerd met een verhoogd aantal IgG-positieve voedingsmiddelen (12).

Van de blootgestelde kan worden aangenomen dat voedsel specifieke IgG-antilichamen ontstekingsreacties veroorzaken, die geassocieerd zijn met verhoogde CRP, een marker die een centrale rol in de pathogenese van hypertensie vertoont (13-15).

Er is bewijs in een groeiend aantal onderzoeken, waaruit blijkt dat de eliminatie van IgG-reactief voedsel resulteert in verbeteringen en symptoomverlichting bij een breed scala aan ziekten met gedeelde ontstekingsroutes (prikkelbare darmaandoening, prikkelbare darmsyndroom en chronische diarree, migraine en hoofdpijn , auto-immuunziekten, obesitas, psychiatrische aandoeningen, astma, allergische huidziekten, allergische rhinitis of spondylitis ankylopoetica). Op basis van deze gegevens kan worden verwacht dat een geïndividualiseerd eliminatiedieet exclusief IgG-reactief voedsel een gunstig effect heeft op de bloeddruk bij hypertensieve patiënten.

  1. Mills, K. T. et al. Global Disparities of Hypertension Prevalence and Control: A Systematic Analysis of Population-Based Studies From 90 Countries. Circulation 134, 441–50 (2016).
  2. Nosalski, R., McGinnigle, E., Siedlinski, M. & Guzik, T. J. Novel Immune Mechanisms in Hypertension and Cardiovascular Risk. Curr. Cardiovasc. Risk
  3. Rep. 11, (2017).
  4. Harrison, D. G. et al. Inflammation, immunity, and hypertension. Hypertens. (Dallas, Tex. 1979) 57, 132–40 (2011).
  5. De Miguel, C., Rudemiller, N. P., Abais, J. M. & Mattson, D. L. Inflammation and hypertension: new understandings and potential therapeutic targets. Curr. Hypertens. Rep. 17, 507 (2015).
  6. Dinh, Q. N., Drummond, G. R., Sobey, C. G. & Chrissobolis, S. Roles of inflammation, oxidative stress, and vascular dysfunction in hypertension. Biomed Res. Int. 2014, 406960 (2014).
  7. Barrows, I. R., Ramezani, A. & Raj, D. S. Inflammation, Immunity, and Oxidative Stress in Hypertension-Partners in Crime? Adv. Chronic Kidney Dis. 26, 122–130 (2019).
  8. Wang, X. et al. Relationship of serum immunoglobulin levels to blood pressure and hypertension in an adult population. J. Hum. Hypertens. 32, 212–218
  9. (2018).
  10. Wilders-Truschnig, M. et al. IgG antibodies against food antigens are correlated with inflammation and intima media thickness in obese juveniles. Exp. Clin.
  11. Endocrinol. Diabetes 116, 241–5 (2008).
  12. Salamati, S., Martins, C. & Kulseng, B. Baker’s yeast (Saccharomyces cerevisiae) antigen in obese and normal weight subjects. Clin. Obes. 5, 42–7 (2015).
  13. Xiao, N. et al. Food-specific igGs are highly increased in the sera of patients with inflammatory bowel disease and are clinically relevant to the pathogenesis. Intern. Med. 57, 2787–2798 (2018).
  14. Niu, Q. et al. Association between food allergy and ankylosing spondylitis An observational study. Med. 98, (2019).
  15. Kawaguchi, T. et al. Food antigen-induced immune responses in Crohn’s disease patients and experimental colitis mice. J Gastroenterol 50, 394–406
  16. (2015).
  17. Bautista, L. E., Vera, L. M., Arenas, I. A. & Gamarra, G. Independent associa tion between inflammatory markers (C-reactive protein, interleukin-6, and
  18. TNF-alpha) and essential hypertension. J. Hum. Hypertens. 19, 149–54 (2005).
  19. Nandeesha, H., Bobby, Z., Selvaraj, N. & Rajappa, M. Pre-hypertension: Is it an inflammatory state? Clin. Chim. Acta 451, 338–342 (2015).
  20. Dodson, P. M. & Shine, B. Retinal vein occlusion: C-reactive protein and arterial hypertension. Acta Ophthalmol. 62, 123–30 (1984).
Scroll naar top