Vaak verward: IgE en IgG voedselallergieën

Verschil tussen klassieke IgE-voedselallergieën en vertraagde IgG-voedselallergieën (Voedselovergevoeligheid)

Er zijn verschillende redenen waarom een voedingsmiddel problemen kan veroorzaken, waaronder een klassieke IgE-voedselallergie (type I) en een vertraagde IgG-voedselallergie (type III), de laatste wordt ook voedselintolerantie of overgevoeligheid genoemd. Wat beide allergieën gemeen hebben, is dat het immuunsysteem betrokken is. Er zijn echter enkele verschillen in de manier waarop het reageert.

Klassieke IgE-voedselallergie

Een klassieke type I allergie is wanneer het immuunsysteem specifieke IgE-antilichamen (immunoglobulinen van de subklasse E) produceert. Deze antilichamen leiden tot een onmiddellijke allergische reactie. De symptomen verschijnen binnen seconden of minuten: ernstige zwelling, ademhalingsmoeilijkheden, huiduitslag, jeukende huid of zelfs anafylactische shock.
Iemand met een type I allergie zal waarschijnlijk weten welk voedsel problemen veroorzaakt, omdat de symptomen meteen verschijnen. Daarom is bloedonderzoek niet noodzakelijkerwijs nodig om dit soort allergie te identificeren. IgE-tests worden voornamelijk ter bevestiging uitgevoerd. ImuPro detecteert type I voedselallergieën niet.

Vertraagde IgG-voedselallergie

Dit wordt ook wel een voedselintolerantie genoemd, maar een beter woord is voedselovergevoeligheid. Een voedselallergie van type III is wanneer het immuunsysteem specifieke IgG-antilichamen (immunoglobulinen van de subklasse G) produceert. Deze antilichamen kunnen leiden tot ontstekingsprocessen. De symptomen verschijnen tot drie dagen na consumptie van een voedingsmiddel. Lees hier meer over een voedselovergevoeligheid of voedselintolerantie.

Het is erg moeilijk om vast te stellen welk voedsel problemen geeft vanwege de vertraging van de klachten. Een IgG-test helpt om de verdachten te lokaliseren en te beperken.

Met ImuPro hoeft u alleen voedingsmiddelen met verhoogde IgG-antilichaamwaarden te vermijden. Dit betekent dat u een veelzijdig en gevarieerd dieet kunt handhaven en uzelf niet onnodig hoeft te beperken. Misschien moet u bijvoorbeeld zalm vermijden, maar kunt u alle andere vissoorten eten. Na een bepaalde periode van vermijding kunt u het ene voedingsmiddel na het andere in uw dieet opnemen en uw symptomen in de gaten houden. Deze provocatiefase is de cruciale stap om uw persoonlijke ’triggerfoods’ te identificeren.

Vergelijkingstabel: IgE-voedselallergie vs. IgG-voedselallergie

VerschillenIgE-voedselallergie (type I)IgG-voedselallergie (type III)
ImmuunresponsProductie van IgE-antilichamen

Afgifte van histamine gemedieerd door IgE-antilichamen
Productie van IgG-antilichamen

Afgifte van ontstekingsmediatoren veroorzaakt door binding van IgG-antilichamen
VoedselallergiesymptomenBijv. jeuk, rode huid, anafylaxie, zwelling van de slijmvliezenChronische inflammatoire aandoeningen, b.v. constipatie, ziekte van Crohn, diarree, eczeem, winderigheid, prikkelbare darm syndroom (PDS), migraine, obesitas, psoriasis
Aanvang van de symptomenOnmiddellijke reactie binnen enkele minutenNa enkele uren tot drie dagen
OnderzoekenPriktest of IgE-bloedtest + provocatietestIgG-bloedtest + provocatietest

Scroll naar top