Ontwikkeling van IgG-voedselallergieën

Van een beschadigde darm tot chronische ontsteking

Wanneer u lijdt aan een aandoening die gewoon niet weggaat, kan de oorzaak een vertraagde IgG-voedselallergie (type III) zijn. IgG-voedselallergieën blijven vaak onopgemerkt omdat de symptomen slechts enkele uren of zelfs dagen na de consumptie van een trigger-voedsel optreden. Dit maakt ze extreem moeilijk te identificeren. Gelukkig kan een betrouwbaar voedingsconcept helpen: ImuPro.

Klik hier om contact op te nemen voor meer informatie over een voedselintoleratietest*. Wacht niet te lang!

Het immuunsysteem van de darm

Het immuunsysteem van de darm is het grootste in het hele lichaam. Meer dan 80% van de immuunafweerreacties vinden hun oorsprong in de darm. Het garandeert een bijna onoverwinnelijke barrière voor bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers en een barrière tegen andere vreemde eiwitten uit voedsel. Voedingsmiddelen hebben een buitengewone tolerantie, op voorwaarde dat ze correct worden verteerd en het intacte darmslijmvlies passeren op de geplande manier, namelijk door de darmcellen.

Een intacte darmbarrière is de sleutel voor tolerantie. Leer hoe een beschadigde darmbarrière kan leiden tot chronische ontsteking in de volgende vier stappen.

Zelf graag weten of u aan een voedselallergie lijdt? Neem dan nu een voedselintoleratietest*. Klik hier om contact op te nemen.

Wat zijn de mogelijke symptomen?

Schade aan de darm leidt tot onjuiste identificatie

Door geneesmiddelen, infecties en bijvoorbeeld stress kan de integriteit van de darmwand beschadigen en voedingscomponenten glijden dan tussen de darmcellen door.

Voedsel dat correct door de darmcellen gaat wordt geaccepteerd door het immuunsysteem. In tegenstelling tot voedsel dat de darmcellen passeert. Deze voedingsmiddelen zouden dan worden herkend als indringers. Hierop volgt een immuun reactie om de ”indringers” te vernietigen (zie Stap 2).

Immuunrespons veroorzaakt ontstekingsaandoeningen

Voedsel vormt normaliter geen bedreiging voor het organisme, in tegenstelling tot bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Omdat voedsel niet herkend wordt door het aangeboren immuunsysteem, maar door het adaptieve immuunsysteem.

Het immuunsysteem maakt hierdoor IgG-antistoffen aan die speciaal gevormd zijn om voedsel te herkennen. Deze antistoffen worden ook overgedragen van moeder op kind in het 3e trimester van de zwangerschap.

De IgG-antistoffen vestigen zich aan de voedselproteïnen om zo een immuuncomplex te vormen. In het bloed worden ze circulerende immuuncomplexen genoemd. Het complementsysteem gaat vervolgens over tot de afbraak van deze immuuncomplexen door de immuuncellen (neutrophils). Wanneer deze cellen de complexen afbreken ontstaan er ontstekingsreacties.

Deze ontstekingsreacties kan leiden tot niet-specifieke symptomen (bijv. vermoeidheid) of in specifieke symptomen (bijv. hoofdpijn/migraine). Dit is afhankelijk van waar het immuuncomplex wordt vernietigd (Stap 3 en Stap 4).

Afbraak van de immuuncomplexen in de bloedbaan kan resulteren in aspecifieke symptomen

Als het immuunsysteem de complexen in de bloedbaan afbreekt, is het mogelijk dat u geen specifieke symptomen ervaart. Aspecifieke symptomen kunnen zijn; vermoeidheid en het vasthouden van vocht. Dit kan leiden tot een onverklaarbaar verschil in lichaamsgewicht. Op lange termijn kunnen er symptomen ontwikkelen zoals hoge bloeddruk of stoornissen in het metabolisme.

In stap 4 wordt uitgelegd hoe de afbraak van de immuuncomplexen kan leiden tot specifieke symptomen.

Plaatselijke afbraak kan leiden tot specifieke symptomen

Indien de immuuncomplex gehecht is aan weefsel wordt het ook afgebroken, maar (naastgelegen) weefsel raakt hierdoor ook beschadigd. Dit kan leiden tot specifieke symptomen zoals migraine en prikkelbare darm syndroom (PDS).

Indien een voedingsmiddel die een immuuncomplex veroorzaakt regelmatig wordt gegeten dan kan de ontstekingsreactie chronisch worden. De klachten /symptomen ontstaan niet direct. Het kan zelfs een paar maanden duren voordat een symptoom duidelijk wordt. Vaak begint deze geleidelijk, maar naarmate de tijd vordert nemen de klachten toe.

Scroll naar top