Symptomen voedselintolerantie en voedselallergie

Voedselallergieën en -intoleranties kunnen bij mensen verschillende symptomen veroorzaken

We hebben allemaal voedsel nodig om ons lichaam van voedingsstoffen en energie te voorzien, zodat we een volledig en gezond leven kunnen leiden. Iedereen is individueel en heeft unieke behoeften. Dit geldt ook voor onze voeding: het voedsel dat goed voor je is, kan schadelijk zijn voor iemand anders en problemen veroorzaken. Op deze pagina ziet u de verschillen tussen een voedselintolerantie en voedselallergieën (IgE en IgG)

IgG voedselallergie – mogelijke trigger van verschillende chronische aandoeningen

Er zijn veel redenen waarom bepaalde voedingsmiddelen mogelijk niet goed worden verdragen, wat symptomen veroorzaakt zoals een opgeblazen gevoel, diarree, hoofdpijn of huidproblemen. Een mogelijke oorzaak is een IgG-voedselallergie (type III). Vaak wordt een IgG-voedselallergie verward met een voedselintolerantie. Een IgG-voedselallergie wordt ook wel voedselovergevoeligheid genoemd.

Deze vertraagde allergieën kunnen lichte ontstekingsaandoeningen veroorzaken. Ontstekingsprocessen worden op hun beurt beschouwd als mogelijke triggers van verschillende chronische ziekten. Daarom kan IgG-voedselallergietesten gevolgd door een eliminatie- en provocatiedieet een nuttige benadering zijn voor personen die lijden aan hardnekkige aandoeningen zoals:

 


IgE voedselallergie – symptomen binnen enkele minuten

 

Er zit een groot verschil tussen een IgG-voedselallergie (type III) , ook wel voedselovergevoeligheid genoemd, en een IgE-voedselallergie (type I). IgE-gemedieerde voedselallergieën (type I) kunnen ook verantwoordelijk zijn voor bepaalde symptomen. De mechanismen en de manier waarop het immuunsysteem reageert, zijn echter aanzienlijk anders in vergelijking met een type III-allergie. Bijgevolg kunnen de symptomen ook verschillen – zelfs van persoon tot persoon. Een onderscheidende factor is de tijd die verstrijkt tussen inname van een voedingsmiddel en het verschijnen van de symptomen.

Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke symptomen. Meer informatie over de verschillen en de mechanismen achter voedselallergieën type I en type III.

 IgE-VoedselallergieIgG-Voedselallergie
(Voedselovergevoeligheid)
Tijd na inname< 30 min3 uur - 3 dagen
Duur1 dagtot na 3 dagen / chronisch

Cardiovasculaire

Hypertensie
(Hoge bloeddruk)
 x
Hypotensie
(Lage bloeddruk)
x 
Tachycardie
(Snelle hartslag)
xx

Gastro-intestinale

Opgeblazen gevoel x
Buikkrampen x
Constipatie x
Ziekte van Crohn x
Diarreexx
Winderigheid x
Prikkelbare darmxx
Misselijkheidxx
Reflux x
Buikpijnxx
Brakenxx

Mentaal

Angstx
Depressiex

Metabolisch

Insuline resistentie x
Malabsorptiesyndroom x
Metabolic syndroom x
Gewichtstoename x

Overige

Anafylactische shockx
Autoimmuun ziektex
Chronisch vermoeid x
Chronisch ijzergebrek Bloeden uitgesloten
Duizeligheidxx
Vermoeidheid 2 uur na het eten x
Algemene zwakte x
Onvruchtbaarheidx

Pijnen

Chronische gewrichtspijnx
Fibromyalgiex
Hoofdpijnenxx
Migrainex

Ademhaling

Astma (chronisch)xx
Chronische rhinitisx
Ademhalingsproblemenxx
Droge neusx
Rhinitisx

Huid

Huidproblemen (erytheem, jeuk)xx
Opmerking: Deze lijst is bedoeld om een overzicht te geven van mogelijke symptomen. Er wordt geen aansprakelijkheid aanvaard voor de volledigheid of nauwkeurigheid ervan. Het kan het medisch advies van een opgeleide zorgverlener niet vervangen. Raadpleeg uw behandelaar in geval van gezondheidsproblemen.

 

Een andere verdachte: voedselintolerantie

Naast IgE- en IgG-gemedieerde allergieën kunnen voedselintoleranties ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Intoleranties zijn te wijten aan enzymtekorten, disfuncties of malabsorptie. In deze gevallen is het immuunsysteem er niet bij betrokken. De symptomen verschillen afhankelijk van het type intolerantie dat u heeft.

Hier vindt u een lijst met een overzicht van mogelijke symptomen van voedselovergevoeligheid. Het houdt rekening met lactose-intolerantie, histamine-intolerantie, fructose malabsorptie, IgE voedselallergie en IgG voedselallergie.

Zelf een voedselintoleratietest af laten nemen? Neem dan nu contact op.

Veel voorkomende voedselintoleranties zijn:

  • Lactose-intolerantie: onvermogen om melksuiker (lactose) te verteren vanwege onvoldoende niveaus van het enzym “lactase
  • Histamine intolerance: Histamine-intolerantie: onvermogen om histamine (biogene amine) af te breken vanwege een verminderde enzymactiviteit of tekort
  • Fructose malabsorptie: onvermogen om fructose te absorberen als gevolg van deficiënte fructose dragers
Scroll naar top