Symptomen voedselintolerantie en voedselallergie
Voedselallergieën en -intoleranties kunnen bij mensen verschillende symptomen veroorzaken
We hebben allemaal voedsel nodig om ons lichaam van voedingsstoffen en energie te voorzien, zodat we een volledig en gezond leven kunnen leiden. Iedereen is individueel en heeft unieke behoeften. Dit geldt ook voor onze voeding: het voedsel dat goed voor je is, kan schadelijk zijn voor iemand anders en problemen veroorzaken. Op deze pagina ziet u de verschillen tussen een voedselintolerantie en voedselallergieën (IgE en IgG)
IgG voedselallergie – mogelijke trigger van verschillende chronische aandoeningen
Er zijn veel redenen waarom bepaalde voedingsmiddelen mogelijk niet goed worden verdragen, wat symptomen veroorzaakt zoals een opgeblazen gevoel, diarree, hoofdpijn of huidproblemen. Een mogelijke oorzaak is een IgG-voedselallergie (type III). Vaak wordt een IgG-voedselallergie verward met een voedselintolerantie. Een IgG-voedselallergie wordt ook wel voedselovergevoeligheid genoemd.
Deze vertraagde allergieën kunnen lichte ontstekingsaandoeningen veroorzaken. Ontstekingsprocessen worden op hun beurt beschouwd als mogelijke triggers van verschillende chronische ziekten. Daarom kan IgG-voedselallergietesten gevolgd door een eliminatie- en provocatiedieet een nuttige benadering zijn voor personen die lijden aan hardnekkige aandoeningen zoals:

IgE voedselallergie – symptomen binnen enkele minuten
Er zit een groot verschil tussen een IgG-voedselallergie (type III) , ook wel voedselovergevoeligheid genoemd, en een IgE-voedselallergie (type I). IgE-gemedieerde voedselallergieën (type I) kunnen ook verantwoordelijk zijn voor bepaalde symptomen. De mechanismen en de manier waarop het immuunsysteem reageert, zijn echter aanzienlijk anders in vergelijking met een type III-allergie. Bijgevolg kunnen de symptomen ook verschillen – zelfs van persoon tot persoon. Een onderscheidende factor is de tijd die verstrijkt tussen inname van een voedingsmiddel en het verschijnen van de symptomen.
Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke symptomen. Meer informatie over de verschillen en de mechanismen achter voedselallergieën type I en type III.
Een andere verdachte: voedselintolerantie
Naast IgE- en IgG-gemedieerde allergieën kunnen voedselintoleranties ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Intoleranties zijn te wijten aan enzymtekorten, disfuncties of malabsorptie. In deze gevallen is het immuunsysteem er niet bij betrokken. De symptomen verschillen afhankelijk van het type intolerantie dat u heeft.
Hier vindt u een lijst met een overzicht van mogelijke symptomen van voedselovergevoeligheid. Het houdt rekening met lactose-intolerantie, histamine-intolerantie, fructose malabsorptie, IgE voedselallergie en IgG voedselallergie.
Zelf een voedselintoleratietest af laten nemen? Neem dan nu contact op.
Veel voorkomende voedselintoleranties zijn:
- Lactose-intolerantie: onvermogen om melksuiker (lactose) te verteren vanwege onvoldoende niveaus van het enzym “lactase”
- Histamine intolerance: Histamine-intolerantie: onvermogen om histamine (biogene amine) af te breken vanwege een verminderde enzymactiviteit of tekort
- Fructose malabsorptie: onvermogen om fructose te absorberen als gevolg van deficiënte fructose dragers