Hoofdpijn en Voedselintolerantie IgG

IgG voedselallergie – Een mogelijke trigger van ontstekingsprocessen die migraine veroorzaken

Veel mensen lijden min of meer vaak aan hoofdpijn. Er zijn meer dan 200 soorten hoofdpijn; de meest voorkomende zijn spanningshoofdpijn en migraine. Deze vormen van hoofdpijn verschillen in frequentie, duur en manifestatie of in het soort pijn (kloppen, hameren, drukken enz.). Migraine en spanningshoofdpijn worden geclassificeerd als zogenaamde primaire hoofdpijn. Het verschil is dat secundaire hoofdpijnen optreden ten gevolgen van een andere aandoening (bijv. trauma).

Last van hoofdpijn en vermoed u dat de oorzaak voedsel is? Doe nu een voedselintoleratie test*. Wacht niet te lang en neem nu contact met ons op.

De oorzaken van primaire hoofdpijn zijn nog onduidelijk. Een groot aantal mensen met migraine vermoedt dat intolerantie tegen bepaalde voedsel een trigger kan zijn. Een vertraagde IgG-voedselallergie, in de volksmond ook wel voedselintolerantie genoemd. kan zo’n trigger zijn. Het ImuPro-concept kan dus een nuttige benadering zijn: het combineert een IgG-voedselallergietest en gepersonaliseerde voedingsrichtlijnen.

Migraine is een complex neurologisch probleem. Mensen die getroffen worden, lijden meestal aan langdurige en intense hoofdpijn. Migraine-hoofdpijn veroorzaakt kloppende of pulserende pijn, meestal aan slechts één kant van het hoofd.Het kan de slaap, het werk en andere dagelijkse activiteiten verstoren en vaak meerdere keren per week of zo zelden als een of twee keer per jaar voorkomen. Een migraine begint meestal in de puberteit en treft meestal mensen tussen de 35 en 45 jaar.

De twee veel voorkomende vormen van migraine worden migraine genoemd zonder aura en met aura. De laatste is een soort migraine die waarschuwingssignalen geeft voordat de pijn begint, een aura genoemd. Symptomen kunnen zijn: het zien van flitsende lichten, blinde vlekken, problemen met focussen op dingen, evenwichts- en coördinatieproblemen, zwakte stijfheid en tintelingen in de nek, schouders of ledematen, evenals moeite met praten. De aura-fase van de migraine duurt vaak ongeveer 15 minuten tot een uur. Ongeveer 1 op de 5 mensen die last hebben van migraine krijgen aura-symptomen.

Veel voorkomende symptomen van migraine

  • Kloppende, pulserende of drukkende pijn
  • Misselijkheid
  • Braken/overgeven
  • Extreem gevoelig voor licht en geluid
  • Loomheid

De diagnose van migraine

Er is geen diagnostische test voor migraine. De diagnose is gebaseerd op de medische geschiedenis van de patiënt en een klinisch en neurologisch onderzoek. Indien nodig, kunnen tests nodig zijn om andere ziekten of aandoeningen uit te sluiten die de hoofdpijn kunnen veroorzaken. Het is belangrijk dat de patiënt de aanvallen documenteert: hoe vaak, hoe intens, wat voor soort pijn, bijkomende symptomen, medicijnen, mogelijke triggers etc.

De oorzaken van migraine

De exacte oorzaak van migraine is nog niet bekend. Men denkt dat migraine erfelijk is. De meeste onderzoekers denken dat mensen die migraine krijgen, een meer dan gewoonlijk gevoelig of ‘hyper prikkelbaar’ brein hebben, zodat ze veel gevoeliger zijn voor prikkels die geen invloed hebben op iemand die niet gevoelig is voor migraine. De triggers die de aanvallen kunnen veroorzaken, zijn hormonale schommelingen, stress, een veranderd slaap-waakritme, alcohol en voedsel.

De wetenschappelijke benadering van migraine en IgG

Volgens recente bevindingen wordt een ontstekingscomponent voornamelijk verantwoordelijk gehouden voor migraine. Een type III voedselallergie, algemeen bekend als een voedselintolerantie, kan dergelijke ontstekingsprocessen veroorzaken. IgG testen gevolgd door een eliminatie- en provocatiedieet kunnen dus een goede aanpak zijn. ImuPro combineert het onderzoek op voedingsreacties met een eliminatie- en provocatiefase.

Sinds 2005 discussiëren wetenschappers over IgG voor voedingsmiddelen als een nieuwe marker voor het identificeren van potentiële voedingsmiddelen als triggers voor migraine. In 2010 werd de eerste double-blind gerandomiseerde cross-over studie gepubliceerd (“Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: a clinical double-blind, randomized, cross-over trial” Alpay K et al. Cephalalgia 2010; 30 (7): 829-837) . De studie, uitgevoerd met ImuPro, toonde bewijs dat IgG reacties voor voedsel een effectieve marker zou kunnen zijn bij het identificeren van potentiële migraine-triggervoeding. Deelnemers aan de studie zetten een eliminatiedieet op dat vrij was van IgG-positief voedsel en hadden gemiddeld 32% minder migraine-aanvallen en 29,6% minder migraine-dagen dan patiënten die een schijndieet consumeerden. Tegelijkertijd werd een significante vermindering van acute medicatie waargenomen. Bij sommige patiënten verdween migraine volledig.

Een andere double-blind gerandomiseerde cross-over studie uitgevoerd met ImuPro, keek tegelijkertijd naar patiënten die lijden aan migraine en aan PDS (“IgG-based elimination diet in migraine plus Irritable Bowel Syndrome” Aydinlar E. et al Headache 2013 Mar; 53(3):514-25). De studie toonde opmerkelijke resultaten – een gemiddelde vermindering van migraine-aanvallen en migraine-dagen met 44% en een vermindering van PDS-symptomen met 42%. De auteurs concludeerden: “Onze bevindingen geven aan dat voedsel eliminatie op basis van IgG-antilichamen bij migraine-patiënten die gelijktijdig PDS hebben, de symptomen van beide aandoeningen effectief kan verminderen. Dit kan een positieve invloed hebben op de kwaliteit van leven van de patiënten en op mogelijke besparingen voor de gezondheidszorg. “

Als particulier zelf een voedselintolerantie test laten uitvoeren?

Heeft u zelf nou ook interesse in het laten maken van een voedselintolerantie test? Klik dan op de knop hieronder en ontdek de mogelijkheden!

Scroll naar top