Prikkelbare Darm Syndroom en Voedselovergevoeligheid

Sommige symptomen van het prikkelbare darm syndroom kunnen het gevolg zijn van een IgG-voedselallergie

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) veroorzaakt veel ongemak en stress, voor sommige mensen kan het zelfs invaliderend zijn. Ze kunnen mogelijk niet werken, sociale evenementen bijwonen of zelfs korte afstanden afleggen.

De intensiteit van klachten varieert van persoon tot persoon. Het kan toenemen naarmate de jaren verstrijken. Sommige patiënten lijden af en toe aan milde PDS-symptomen; anderen hebben voortdurend ernstige klachten. PDS kan optreden zonder waarschuwing, maar bijvoorbeeld ook na een darminfectie. De kwaliteit van leven wordt vaak aanzienlijk verminderd.

Therapie bestaat meestal uit medicijnen zoals ontlastingontharders en laxeermiddelen die de symptomen onder controle houden. Omdat de set van symptomen vaak gekoppeld is aan de consumptie van bepaald voedsel, ontwikkelen mensen met IBS vaak gecompliceerde dieetplannen die hen ernstig beperken.

Een IgG-voedselallergietest gevolgd door een eliminatie- en provocatiedieet kan een mogelijke aanpak zijn. Met ImuPro kunt u uw dieet zeer selectief wijzigen op basis van uw testresultaten.

Meer weten over een voedselintoleratie test*? neem dan hier contact met ons op!

ImuPro aanvragen:

Als particulier een ImuPro test aanvragen

  • Als particulier (zonder behandelaar) bestelt u de prikset van de ImuPro via de website van Ogystal.
  • Particulier met een behandelaar: Vraag een prikset aan via de website van laboratorium Pro Health Medical

Als behandelaar samenwerken met ImuPro

Bent u een behandelaar en wilt u samenwerken met ImuPro? Neem dan hier contact met ons op.

Meest voorkomende symptomen Prikkelbare Darm Syndroom

  • Constipatie en diarree
  • Maagpijn
  • Buikpijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Krampen

De diagnose van Prikkelbare Darm Syndroom

Er is nog geen specifieke methode voor de diagnose van PDS. Vaak wordt de diagnose gesteld als de behandelaar heeft onderzocht dat er geen andere ziekten verantwoordelijk zijn voor de klachten.

De oorzaken van Prikkelbare Darm Syndroom

De oorzaken van Prikkelbare Darm Syndroom zijn nog niet helemaal bekend; herhaalde studies geven aan dat er verschillende oorzaken zijn voor de PDS-symptomen. Een lage ontstekingsaandoening wordt echter als een mogelijke trigger genoemd. Verhoogde IgG-antilichaamniveaus tegen specifieke voedingsmiddelen kunnen dergelijke ontstekingen veroorzaken. Tegenwoordig is er reden om aan te nemen dat sommige symptomen van PDS het gevolg kunnen zijn van een IgG-voedselallergie (type III), oftewel een voedselovergevoeligheid. Als er inderdaad een immuunrespons op voedingsmiddelen is, kunnen deze specifieke voedingsmiddelen worden geïdentificeerd door een IgG-test zoals ImuPro.

Een eliminatiedieet op basis van het testresultaat kan de symptomen van PDS aanzienlijk verminderen. Vraag de ImuPro voedselovergevoeligheid test aan!

De wetenschappelijke benadering van Prikkelbare Darmsyndroom en IgG voedselovergevoeligheden

Er zijn verschillende onderzoeken die wijzen op een verband tussen verhoogde IgG-antilichamen tegen voedsel en PDS. Een van hen is ” Food elimination based on IgG antibodies in Irritable Bowel Syndrome: a randomised controlled trial “, Atkinson et al. 2003 (Gut 2004; 53: 1459-1464). Deelnemers waren patiënten met een milde vorm van PDS; geen van hen was gediagnosticeerd met coeliakie, lactose-intolerantie of andere ernstiger aandoeningen. De ene onderzoeksgroep volgde 12 weken schijn-dieet, de andere een dieet zonder voedingsmiddelen met een verhoogd IgG-gehalte. De gezondheidstoestand en het prikkelbare darmsyndroom verbeterden aanzienlijk bij patiënten die het eliminatiedieet volgden op basis van de IgG-test.

De studie “The value of eliminating foods according to food-specific Immunoglobulin G antibodies in Irritable Bowel Syndrome with diarrhoea” door Hon Guo et al. 2010 (The Journal of International Medical Research 2012; 40: 204-210) komt tot vergelijkbare conclusies. 77 patiënten met PDS-symptomen inclusief diarree werden vergeleken met een groep van 26 patiënten zonder PDS; in de PDS-groep was er een significant hoger percentage patiënten met verhoogde IgG-antilichamen, vergeleken met de groep niet-PDS-patiënten. Het eliminatiedieet op basis van voedingsmiddelen waarvoor de patiënt verhoogde hoeveelheden IgG-antilichamen had ontwikkeld, leidde tot een significante vermindering van de Prikkelbare Darmsymptomen. Uiteindelijk toonde een doubleblind cross-over studie uitgevoerd met de ImuPro-test bij patiënten met migraine en PDS een vermindering van 44% van buikpijn en een vermindering van 42% van PDSsymptomen binnen 10 dagen. (Headache 2013 mrt; 53 (3): 514-25)

Scroll naar top