Ziekte van Crohn en voedselovergevoeligheid

Type III voedselallergie kan ontstekingen bevorderen, zoals bij de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn (CD) is een chronische ontstekingsziekte die meestal het einde van de dunne darm en het begin van de dikke darm aantast, maar elk deel van het maagdarmkanaal kan beïnvloeden. Net als colitis ulcerosa kan CD zowel pijnlijk als slopend zijn.

Een vertraagde IgG-voedselallergie kan een rol spelen bij CD. Het ImuPro-concept kan dus een nuttige aanvulling zijn op de gebruikelijke therapieën. Om er achter te komen of voedselintoleratie voor u een grote rol speelt bij CD, is het handig een voedselintoleratietest* te doen.
Wacht niet te lang en neem vandaag nog contact op!

Mensen met de ziekte van Crohn lijden vaak aan verlies van eetlust en kunnen hierdoor afvallen. Een gevoel van lage energie en vermoeidheid komt ook vaak voor. CD is een chronische ziekte, dus dit betekent dat patiënten waarschijnlijk periodes zullen ervaren waarin de ziekte oplaait en symptomen veroorzaakt, gevolgd door perioden van remissie wanneer patiënten helemaal geen symptomen opmerken.

Veel voorkomende symptomen van de ziekte van Crohn

  • Buikpijnen
  • Ernstige aanvallen van waterige of bloederige diarree

De diagnose van de ziekte van Crohn

Er is geen enkele diagnostische test voor de diagnose. In plaats daarvan is het de som van verschillende onderzoeken zoals bloedanalyse, ontlastingstest, echografie, colonoscopie of gastroscopie. Om de juiste therapeutische stappen te waarborgen, moeten de omvang en de ernst van de ontsteking worden bepaald.

De oorzaken van de ziekte van Crohn

Recente studies geven aan dat voedingsmiddelen dergelijke ontstekingen kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld door een voedselallergie type III. Een dieet gebaseerd op de eliminatie van dergelijke voedingsmiddelen zou de standaard medicamenteuze therapie kunnen aanvullen met ontstekingsremmende medicijnen zoals corticosteroïden.

De diagnose van de ziekte van Crohn (CD) treft meestal individuele delen van het maagdarmkanaal; meestal de overgang van de dunne darm naar de dikke darm. De ontsteking kan de gehele darmwand bedekken en zelfs organen buiten de darm zoals gewrichten, ogen en huid. Een bepaald genetisch profiel kan personen vatbaar maken voor het ontwikkelen van ziekte van Crohn

De wetenschappelijke benadering van de ziekte van Crohn en IgG

Voedsel als een trigger voor de ziekte van Crohn is al lang in de literatuur besproken. Omdat CD een ontstekingsziekte is, kunnen IgG-antilichamen ook een belangrijke rol spelen bij de ziekte wanneer andere factoren kunnen worden uitgesloten.

In een studie gepubliceerd in 2010, werd een uitsluitingsdieet uitgevoerd bij aanwezigheid van IgG voor voedsel (“Klinische relevantie van IgG-antilichamen tegen voedselantigenen bij de ziekte van Crohn: een dubbelblind cross-over dieetinterventieonderzoek”, Bentz et al., Digestion 2010; 81: 252-264). 79 CD-patiënten en 20 gezonde personen in een controlegroep werden onderzocht op IgG. Nadien werd de klinische relevantie van deze IgG-antistoffen voor voedsel beoordeeld in een dubbelblind cross-overonderzoek met 40 patiënten. Op basis van de IgG-antilichamen werd een eliminatiedieet gepland. Verhoogde hoeveelheden voedsel-specifieke IgG-antilichamen werden gedetecteerd bij CD-patiënten. Een statistisch significante verlaging van de ontlastingsfrequentie in vergelijking met de controlegroep werd bereikt wanneer de CD-patiënten het specifieke eliminatiedieet volgden.

Een andere studie was gericht op het effect van de inname van IgG-positief voedsel bij CD-patiënten in remissie (“De effecten van provocatie door voedingsmiddelen met verhoogde IgG-antilichamen en additieven op het verloop van de ziekte van Crohn: een pilotstudie”. Uzunismail et al., Gastroenterol 2012; 23 (1): 19-27). Bij alle patiënten werden verhoogde markers van darmontsteking, buiksymptomen en histologisch bewijs gevonden na een 3-daagse voedselprovocatie met IgG-positief voedsel. De auteurs concludeerden dat voedingsmiddelen met verhoogde IgG-antilichaamspiegels en voedseladditieven de symptomen kunnen veroorzaken en de ontsteking bij patiënten met CD kunnen stimuleren.

Zelf weten hoe u het beste de symptomen kunt voorkomen? Doe dan nu een voedselintoleratietest*! Neem hier contact met ons op.

Scroll naar top