Wist je dat wereld psoriasis dag op 29 oktober is?

Dit is een jaarlijkse dag gewijd aan mensen met psoriasis.

Psoriasis – een inflammatoire huidziekte

Psoriasis is een huidziekte die ervoor zorgt dat er verhoogde, rode, schilferige plekken op de huid verschijnen. De huidcellen van mensen met psoriasis groeien met een abnormaal snel tempo, wat de ophoping van psoriatische huidschade veroorzaakt. Tegelijkertijd wordt het immuunsysteem op een ongepaste manier geactiveerd. Meestal bevinden de aangetaste huidgebieden zich buiten de ellebogen, knieën of hoofdhuid, maar kunnen ze ook op andere locaties voorkomen – zoals de oogleden, oren, mond en lippen, handen, voeten en nagels. Het immuunsysteem en de genetica spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling ervan, en meestal is er een trigger die psoriasis veroorzaakt. Wetenschappers weten echter nog steeds niet wat precies psoriasis veroorzaakt. Volgens de huidige studies treft psoriasis ongeveer 2% van de wereldbevolking en lijden meer dan 8 miljoen Amerikanen aan deze ziekte. Psoriasis moet worden behandeld door de onderliggende oorzaken te ontrafelen, ook gezien het feit dat deze ziekte vaak wordt geassocieerd met andere ernstige gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hartaandoeningen en depressie.

Voeding speelt een belangrijke rol bij psoriasis

Er zijn bepaalde huidaandoeningen waarbij voedselgerelateerde aspecten een rol spelen bij het ontstaan ​​van de ziekte, zoals psoriasis, acne, dermatitis of urticaria. Gezondheidsexperts en onderzoekers zijn het erover eens dat verschillende voedingsstrategieën voor het beheer van psoriasis veelbelovend zijn (zoals vasten, vegetarisch dieet of diëten die rijk zijn aan omega-3-vetzuren uit visolie). Een gezonde levensstijl gecombineerd met gewichtsverlies is gunstig voor patiënten met een matige tot ernstige ziekte en een nauwe samenwerking tussen voedingsdeskundigen en dermatologen is noodzakelijk voor het beheer van psoriasis. Bovendien zijn veel zorgverleners het erover eens dat een dieet op basis van een test voor vertraagde voedselallergieën – zoals ImuPro – nuttig is voor de behandeling van patiënten met psoriasis.

Waarom ImuPro voor het beheer van psoriasis?

IgG is een afweereiwit dat wordt gegenereerd door ons immuunsysteem en dat een vreemde stof (ook wel antigeen genoemd) kan herkennen. Dit antigeen wordt door het immuunsysteem beschouwd als een indringer en kan het lichaam beschadigen. Vervolgens begint het lichaam een ​​ontstekingsreactie die is ontworpen om het antigeen te vernietigen. Voedsel of voedselcomponenten (eiwitten of delen van eiwitten) kunnen ook worden beschouwd als indringers door het immuunsysteem dat voedsel-specifieke IgG-antilichamen genereert. Ze worden gecombineerd met voedseldeeltjes en veroorzaken dan een ontstekingsreactie. Net zoals een kras of wond op uw huid rood en ontstoken raakt, terwijl de inspanning van het immuunsysteem is om de binnendringende bacteriën of vuil in de wond te verwijderen. Maar een voedsel-gemedieerde immuunreactie blijft ongezien, het vindt plaats in je lichaam. Continue en herhaalde consumptie van dezelfde voedingsmiddelen die dergelijke IgG-gemedieerde overgevoeligheidsreacties veroorzaken, kunnen dergelijke stille, over het hoofd gezien en pijnloze chronische ontstekingen bevorderen en handhaven. IgG-gemedieerde voedselovergevoeligheid kan daarom een ​​triggerfactor zijn voor de ontwikkeling van ziekten waarbij ontstekingsroutes zijn betrokken, zoals psoriasis.

Een paar jaar geleden heeft ImuPro een klinische observatiestudie uitgevoerd om bewijs te verzamelen over de werkzaamheid van ImuPro300 bij patiënten met zeer verschillende aandoeningen die kunnen wijzen op voedselintolerantie, waaronder psoriasis, neurodermatitis, hoofdpijn / migraine, overgewicht / obesitas, vermoeidheid, reumatische aandoeningen of gastro-enterologische klachten. In totaal namen 938 patiënten deel aan dit onderzoek en 2/3 van de patiënten met psoriasis constateerde een verbetering van hun ziektesymptomen wanneer ze IgG-positief voedsel vermeden gedurende een periode van 8 weken. Andere onderzoekers ontdekten dat sommige psoriasispatiënten verhoogde IgG-antilichamen hebben tegen gluten, het tarwe-eiwit. Toen deze patiënten een glutenvrij dieet volgden, werd een zeer significante verbetering van hun symptomen waargenomen.

Om deze redenen kan worden verwacht dat een test voor de detectie van IgG-gemedieerde voedselovergevoeligheid, gevolgd door het ImuPro-verandering in dieetconcept, nuttig kan zijn voor het beheer van psoriasis.

Scroll naar top